13 grudnia uczniowie z klasy 3c, 3b i 4a wybrali się na kulinarne warsztaty świąteczne do Skansenu Chleba w Ustroniu Morskim.
- Poznaliśmy historię pierników i dowiedzieliśmy się, skąd pochodzi zwyczaj ich zdobienia.
- Poznaliśmy przepis na najlepsze ciasto do pierników.
- Dowiedzieliśmy się, jak przygotować idealny królewski lukier i jak zdobić nim pierniki.
- Samodzielnie ozdabialiśmy pierniczki według szablonów lub własnego pomysłu.
- Mieliśmy możliwość obejrzenia zabytkowych przedmiotów, które bardzo ściśle związane są z procesem wypiekania chleba. Wśród nich są na przykład stare żarna (można na nich zemleć garstkę zboża), maselnice, krajalnice, dochówki i wiele innych.
Po zakończonej pracy przyszedł czas na odpoczynek i degustację. Panie z piekarni poczęstowały nas ciepłymi, chrupiącymi drożdżówkami i sokiem.
Agnieszka Pasternak
Natalia Pietraszewska
Anna Pajdak
Natalia Żach