Z okazji Światowego Dnia Wody uczniowie klasy 3d wybrali się do Stacji Uzdatniania Wody w Bogucinie. Zapoznali się ze sposobem pobierania wody ze źródła podziemnego, sposobem jej filtracji i poddawania uzdatnianiu. Poznali sposób dostarczania tej cennej substancji do naszych domów i zakładów pracy. Mogli napić się wody pochodzącej ze źródła. Uczestniczyli w zajęciach w laboratorium, gdzie mieli okazję zobaczyć ciekawe eksperymenty związane z oczyszczaniem wody poprzez filtrację, używaniem różnych odczynników, pozwalających sprawdzić czy woda nadaje się do spożycia.
Uczniowie przekazali pracownikom Zakładu Uzdatniania Wody przygotowane własnoręcznie plakaty przedstawiające sposoby wykorzystywania wody w życiu codziennym. Po warsztatach zjedli pyszne kiełbaski z ogniska i spędzili aktywnie czas na placu zabaw.
Pobyt w tym miejscu był bardzo ciekawą lekcją ekologii, pokazującą, że woda z kranu jest pyszna, bogata w minerały i warto nią zastąpić wodę butelkowaną, która może zawierać w sobie mikroplastik, a butelki po jej spożyciu pozostają bezużytecznymi odpadami zanieczyszczającymi naszą planetę.
Opracowała: Anna Leśniakiewicz