Według Światowej Organizacji Zdrowia uważa się, że dzienne zapotrzebowanie cukru wynosi maksymalnie 50 g cukru czyli 5 dużych łyżek. Obecność cukru w słodyczach jest oczywista. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, jaka jest rzeczywista jego wartość, a może być ona zatrważająca. Żeby zobrazować problem wraz z dziećmi w świetlicy przeprowadziliśmy doświadczenie.
Doświadczenie, które opierało się na pokazaniu ile gram cukru zawierają ulubione przez dzieci słodycze oraz napoje. Dzieci zgodnie z opisem na etykiecie z składem odmierzali za pomocą wagi ilość cukru w danym produkcie.
Po doświadczeniu została przeprowadzana pogadanka na temat zdrowej żywności. W trakcie pogadanki wspólnie ustaliliśmy czym można zastąpić słodycze. Uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że zdrowie jest najważniejsze i w zamian słodyczy można jeść owoce i warzywa, które są pełne witamin i dają energię na cały dzień.
Dzięki takiemu doświadczeniu zwiększyła się wiedza u uczniów na temat cukru i zdrowego odżywiania. Uczniowie zrozumieli, że lepiej zjeść ulubione owoce które również są słodkie, ale zawierają dużą ilość witamin w przeciwieństwie do słodyczy. Zwieńczeniem zajęć było stworzenie zdrowego menu pełnego zdrowych dań oraz przekąsek, które zawierają więcej witamin niż cukru.
Eleni Bogusz
Ewelina Sienkiewicz - Toczko